Φροντίδα διαβητικού ποδιού

Nικόλαος Κ. Kεφαλογιάννης
Παθολόγος – Διαβητολόγος

Τα άτομα με διαβήτη και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν πολλά χρόνια σακχαρώδη διαβήτη, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα πόδια τους πολύ συχνότερα από τα άτομα που δεν έχουν διαβήτη.
Αυτό οφείλεται στο ότι:

 • Ο μακροχρόνιος σακχαρώδης διαβήτης προκαλεί νευροπάθεια, εξαιτίας της οποίας τα άτομα με διαβήτη δεν αντιλαμβάνονται σωστά τον πόνο και τη θερμοκρασία (ζεστό, κρύο). Γι’ αυτό τραυματίζονται και καίγονται ευκολότερα, ενώ συχνά αγνοούν τον τραυματισμό τους.
 • Λόγω της αυξημένης συχνότητας της νευροπάθειας, δημιουργούνται, κυρίως στα πέλματα, υπερκερατώσεις, δηλαδή πάχυνση της κερατίνης στιβάδας (κάλοι), και το δέρμα είναι ξηρό, σκληρό και χάνει την ελαστικότητά του. Γι’ αυτό εμφανίζονται ρωγμές στην επιφάνεια των κάλων από τις οποίες μπαίνουν μικρόβια προκαλώντας επικίνδυνες φλεγμονές, οι οποίες πολλές φορές είναι κάτω από την επιφάνεια του κάλου και μπορεί να διαφύγουν της προσοχής μας.
 • Συχνότερα τα άτομα με διαβήτη υποφέρουν από αθηρωμάτωση των αρτηριών των ποδιών, ενώ παράλληλα λόγω της νευροπάθειας διαταράσσεται η κυκλοφορία του αίματος στα μικρά αγγεία, και γι’ αυτό δημιουργούνται πληγές (έλκη) συχνότερα, ευκολότερα και κλείνουν δυσκολότερα.
 • Η νευροπάθεια και η μακροαγγειοπάθεια σε συνδυασμό προδιαθέτουν σε μεγαλύτερη ακόμη συχνότητα την ανάπτυξη διαβητικών ελκών. Ο γιατρός πρέπει να εξετάζει τον διαβητικό (έλεγχος για νευροπάθεια, αγγειοπάθεια κ.λπ.) και να τον ενημερώνει για το βαθμό επικινδυνότητας των ποδιών του, έτσι ώστε να λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης ελκών.
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ:
1. Περιποιούμαστε καθημερινά τα πόδια μας:
 • Τα πλένουμε και τα σκουπίζουμε καλά ώστε να φύγει όλη η υγρασία ανάμεσα από τα δάκτυλα.
 • Πριν το πλύσιμο ελέγχουμε τη θερμοκρασία του νερού με τον αγκώνα.
 • Δεν ακουμπούμε τα πόδια μας σε θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ, σόμπες).
 • Δεν κόβουμε βαθιά τα νύχια και αποφεύγουμε αιχμηρά αντικείμενα.
 • Προτιμότερο είναι να λιμάρουμε τα νύχια καθημερινά μετά το πλύσιμο.
 • Ελέγχουμε αν υπάρχουν τραυματισμοί. Τα πέλματα ελέγχονται με τη βοήθεια καθρέπτη που ακουμπούμε στον απέναντι τοίχο ή στο πάτωμα, ή με τη βοήθεια συγγενή ή φίλου
 • Στα ξηρά πόδια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια μαλακτική αλοιφή. Αποφεύγουμε τα καλλυντικά με οινόπνευμα και τα αντισηπτικά (Betadine κ.λπ.) στο υγιές δέρμα.
2. Προσέχουμε τα παπούτσια μας:
 • Να είναι άνετα και μαλακά χωρίς ψηλά τακούνια.
 • Ελέγχουμε με το χέρι τα παλιά ζευγάρια για σκληρές προεξοχές στο εσωτερικό τους που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.
 • Τα καινούρια πρέπει τις πρώτες μέρες να φοριούνται εναλλάξ με τα παλιά
 • Άτομα με κάλους, με ανατομικές ανωμαλίες ή παραμορφώσεις ποδιών πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένα για τους ίδιους παπούτσια (πάντα μετά από συνεννόηση με το γιατρό).
3. Δεν κυκλοφορούμε ποτέ ξυπόλητοι.

Δεν κυκλοφορούμε χωρίς παπούτσια ούτε το καλοκαίρι (λόγω της νευροπάθειας μπορεί να συμβεί τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο και έλκος).

4. Δεν χρησιμοποιούμε αλοιφές ή καυστικά αυτοκόλλητα για τους κάλους, ούτε κόβουμε τους κάλους με ψαλίδι.
5. Αν εμφανιστούν φουσκάλες δεν τις σπάζουμε.


Η καλύτερη θεραπεία του διαβητικού ποδιού είναι η πρόληψη.

Για να προλάβει το άτομο με διαβήτη την εμφάνιση των ελκών, πρέπει να γνωρίζει τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν και τους τρόπους που μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Θα πρέπει να γνωρίζει επίσης πως η έγκαιρη ενημέρωση του γιατρού και έναρξη θεραπευτικής αγωγής είναι καθοριστικές για το τελικό αποτέλεσμα.
Πρέπει να ενημερώνουμε αμέσως το γιατρό μας αν κάποιο τμήμα του ποδιού αλλάξει χρώμα, αν εμφανιστούν φουσκάλες, αν τα πόδια είναι πρησμένα, αν έχουν κάλους και βέβαια αν τραυματιστούν.
Ευθύνη του γιατρού είναι η ενημέρωση του ατόμου με διαβήτη για τα προβλήματα στα πόδια που μπορεί να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του διαβητικού συνδρόμου, όπως ευθύνη του ατόμου με διαβήτη είναι να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του γιατρού για να αποφύγει τις, όχι και τόσο ευχάριστες, συνέπειες από το «διαβητικό πόδι».

Science netlinks and aaas have developed a number of resources from the social breathtaking and behavioral sciences that will help you celebrate the work and legacy of dr

.