Σακχαρώδης Διαβήτης & οδήγηση

Nικόλαος Κ. Kεφαλογιάννης
Παθολόγος – Διαβητολόγος

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να οδηγούν, αρκεί να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν την ασφάλεια τόσο των ίδιων όσο και των υπολοίπων οδηγών.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε άτομα που βρίσκονται σε θεραπεία με ινσουλίνη, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν συχνές υπογλυκαιμίες και διαταραχές της όρασης.

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Μόλις διαγνώστηκα με σακχαρώδη διαβήτη. Μπορώ να βγάλω άδεια οδήγησης ή να ανανεώσω την ήδη υπάρχουσα;
Στην Ελλάδα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός , προκειμένου να αποκτήσουν (ή να ανανεώσουν) άδεια οδήγησης, περνούν από πρωτοβάθμια ιατρική εξέταση, που περιλαμβάνει εξέταση από παθολόγο και οφθαλμίατρο.
Είναι πιθανό ο παθολόγος να ζητήσει γνωμάτευση από το θεράποντα ιατρό σας. Εφόσον η γνωμάτευση του γιατρού σας επιβεβαιώνει ότι το σάκχαρό σας είναι ρυθμισμένο, ότι δεν έχετε σοβαρές επιπλοκές και δεν παρουσιάζετε πολλές ανεπίγνωστες υπογλυκαιμίες, η άδεια χορηγείται (ή ανανεώνεται) μέχρι και 5 χρόνια. Κατά περίπτωση, είναι δυνατόν ο παθολόγος να σας παραπέμψει σε δευτεροβάθμια ιατρική επιτροπή.

Πότε απαγορεύεται να δοθεί (ή να ανανεωθεί) η άδεια οδήγησης;
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύεται η χορήγηση ή ανανέωση άδειας οδήγησης σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, όταν:

  • Υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές από τα μάτια, το καρδιαγγειακό ή το νευρικό σύστημα και τους νεφρούς
  • Ο διαβήτης αντιμετωπίζεται με ινσουλίνη και παραμένει αρρύθμιστος
  • Υπάρχουν πολλές υπογλυκαιμίες, ειδικά όταν αυτές δε γίνονται αντιληπτές (ανεπίγνωστες)

Μόλις άρχισα θεραπεία με ινσουλίνη και οδηγώ. Τι πρέπει να προσέξω;
Ένας ασθενής με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που μεταβαίνει από τα χάπια στην ινσουλίνη, ή ένας ασθενής με πρωτοδιαγνωσθέντα σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ή και να διακόψει προσωρινά την οδήγηση, μέχρι να ρυθμιστεί ικανοποιητικά το σάκχαρό του και να εξοικειωθεί με τις υπογλυκαιμίες. Πάντα πρέπει να είναι σε συνεννόηση με το γιατρό του.
Επίσης, συχνά, σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 που ξεκινούν ινσουλίνη, οι απότομες διακυμάνσεις του σακχάρου μπορεί να προκαλέσουν προσωρινές διαθλαστικές ανωμαλίες, με αποτέλεσμα θολή όραση.
Στο διάστημα αυτό και μέχρι αποκατάστασης της όρασης, καλό είναι να αποφεύγεται η οδήγηση.

Τι θα πρέπει να προσέχω όταν οδηγώ, ενώ είμαι σε θεραπεία με ινσουλίνη;
Tα παρακάτω είναι απαραίτητα:

  1. Μέτρηση του σακχάρου του αίματος πριν ξεκινήσετε την οδήγηση και διόρθωση τυχόν χαμηλών τιμών με λήψη υδατανθράκων ταχείας δράσης, για πρόληψη της υπογλυκαιμίας.
  2. Να μη μένετε πολλές ώρες νηστικοί πριν την οδήγηση (ακόμη κι αν λαμβάνετε μόνο χάπια)
  3. Να αποφεύγετε έντονη σωματική δραστηριότητα πριν την οδήγηση
  4. Να αποφεύγετε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών πριν την οδήγηση
  5. Επιβάλλονται ενδιάμεσες στάσεις, ανά μια ή δύο ώρες περίπου, για μέτρηση σακχάρου όταν η διαδρομή αναμένεται να είναι μεγάλη
  6. Να έχετε πάντα μαζί σας στο αυτοκίνητο κάποιο σνακ (π.χ. χυμό, ζάχαρη) για να καταναλώνετε σε περίπτωση υπογλυκαιμίας
  7. Μόλις αισθανθείτε αδιαθεσία ή συμπτώματα υπογλυκαιμίας να σταματήσετε αμέσως στην άκρη του δρόμου και να λάβετε κάποιο σνακ, ακόμη και πριν μετρήσετε το σάκχαρό σας.

Ποιες είναι οι απαραίτητες τακτικές εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβάλλομαι, προκειμένου να οδηγώ με ασφάλεια;
Χρειάζεται τακτικός έλεγχος του σακχαρώδη διαβήτη, κατά τις συστάσεις του θεράποντα γιατρού και συνεχής εκπαίδευση, ιδιαίτερα όταν χορηγείται ινσουλίνη. Επίσης, είναι απαραίτητος ο έλεγχος της όρασης σε τακτικά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Για μερικές ώρες μετά τη βυθοσκόπηση που σας έχει κάνει ο γιατρός η όρασή σας θα είναι θαμπή, λόγω της διαστολής της κόρης των ματιών από το κολλύριο. Σε αυτό το διάστημα η οδήγηση θα πρέπει να αποφεύγεται.
Συνεπώς, εάν γνωρίζετε ότι κατά την επίσκεψή σας στο γιατρό θα υποβληθείτε σε βυθοσκόπηση, μην οδηγήσετε αυτοκίνητο και φροντίστε να έχετε μαζί σας συνοδό, εάν αυτό είναι δυνατό.

Κάνω ινσουλίνη και δεν αντιλαμβάνομαι τις υπογλυκαιμίες. Μπορώ να συνεχίσω να οδηγώ;
Oι ανεπίγνωστες υπογλυκαιμίες αποτελούν μεγάλο κίνδυνο κατά την οδήγηση και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Επομένως, μέχρι αυτές να αποκατασταθούν (όταν κάτι τέτοιο είναι δυνατό) η οδήγηση θα πρέπει να αποφεύγεται. Να είστε πάντα σε συνεννόηση με το θεράποντα γιατρό σας σχετικά με το πότε μπορείτε να ξαναρχίσετε να οδηγείτε.

Έχω διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Μπορώ να συνεχίσω να οδηγώ;
Αυτό εξαρτάται από το βαθμό απώλειας της όρασής σας και η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σε συνεννόηση με τον οφθαλμίατρο που σας παρακολουθεί. Θα πρέπει να βρίσκεστε σε συνεχή παρακολούθηση, ενώ σε οποιαδήποτε αιφνίδια επιδείνωση της όρασής σας, αποφύγετε την οδήγηση και απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

And me identifying with a hero living the dream 100 acts of kindness students participate https://justbuyessay.com/ in dr

.